האם יש הוכחה לקשר בין שתיית חלב ומוצרי חלב לאקנה?
כבר ב 1885 באקלי וחבריו ביצעו מחקר על 1500 בני נוער עם אקנה ומצאו קשר בין צריכת מוצרי חלב לחומרת האקנה. מחקר נוסף באוניברסיטת הרברד על 563 בני נוער מצר קשר בין חומרת האקנה לצריכה גבוהה של חלב (בעיקר חלב רזה), גבינות , יוגורט עוגות ושוקולד . מצד שני נמצא שאכילת דגים וירקות קשורה לחומרה מופחתת של האקנה.
מבחינת האבולוציה תפקיד החלב לעודד גדילה. תצרוכת גבוהה של חלב גורמת להפרשה מוגברת של אינסולין ומולקולות אחרות מסוג IGFהמעודדת בין היתר פעילות יתר של בלוטות החלב של העור. נמצא קשר ברור בין תצרוכת מוגברת של חלב , פצעי בגרות. התבגרות מינית מוקדמת ואקנה המתמשכת מעל גיל 20. ברור היום גם שתצרוכת מוגברת של פרוטאין חלב בזמן פיתוח גוף (Whey and Casein) מגביר גם הוא את הנטייה לאקנה ומחמיר אותה. אחת המסקנות היא שמקור עדיף לחלבון הוא בשר בקר כפי שמקובל ומומלץ בדיאטה הפליאוליטית.
מחקרים המוכיחים קשר בין פצעי בגרות לחלב פרה:
מחקרים אחרונים מראים שהחלב משפיע על ה DNA שלנו באמצעות מוליקולות ״תקשורת״ מסוג של microRNA. כפי שהוכח לאחרונה מוליקולות אלו משפיעות על מספר רב של גנים באדם הצורך חלב – בין היתר להגדלת בלוטות החלב ויצור החלב הגורמים בהמשך לאקנה.
דאנבי וחבריו מצאו שבין 75 ל 90 אחוזים מהפרות המספקות חלב ותוצרי לשתייה בארה״ב נמצאות בהריון. מאחר וכך החלב המופק מפרות אלו מכיל טסטוסטרון (DHT) פי 3.4 מחלב של פרות שלא נמצאות בהריון. הטסטוסטרון בצורתיו השונות מהווה גורם מרכזי להגדל בלוטות החלב בעור .
האם כדאי להפחית בשתיית מוצרי חלב כאשר יש נטייה לאקנה?
מתרבות ההוכחות לקשר בין תצרוכת גבוהה של חלב ומוצריו לאקנה . מחקרים אחרונים מבהירים את הסיבות הכימיות פיזיולגיות לתופעה. המלצתי כרופא עור לאנישם עם נטייה לאקנה, היא להימנע מצריכה מוגברת של חלב ומוצרי חלב מגיל ההתבגרות ואילך.