עלייה ברמה של שומני הדם בזמן טיפול ברואקוטאן
עליות רמות טריגליצרידים עד 500 לא מחיבות להפסיק טפול. מומלץ לתת לחולה דף הסבר לדיאטה להורדת שומנים. בעלית רמת כולסטרול אין רמה המחייבת הפסקת הטפול (אין סכנה לפנקריאטיטיס ולאחר השלמת הקורס הטפולי הרמה תחזור למה שהייתה קודם).
אם שומני דם תקינים בבדיקה הנעשית לאחר 3 שבועות טפול ברואקוטאן אין צורך לבצע בדיקות נוספות.
מאמצים גופניים בזמן רואקוטאן ?
רואקוטאן גורם לעתים לכאבי שרירים, בעיקר בעקבות מאמצים גופניים. הוא יכול לגרום לעליות ברמות CPK, לעתים עם כאבי שרירים. תוך טפול ברואקוטאן מומלצת הימנעות ממאמצים גופניים קיצוניים.
רצוי להדריך המטופלים שלא לבצע פעילות פיזית נמרצת יום לפני בצוע בדיקות הדם.
בדרך כלל עליות CPKתוך טפול ברואקוטאן לא מחייבות את הפסקת הטיפול. קודם כל רצוי לבצע בדיקת בקורת לאחר יום ללא מאמץ גופני. גם אם יש כאבי שרירים ניכרים אין הכרח להפסיק הטפול. ניתן לנסות להמשיך הטפול תוך הפחתת מינון של הרואקוטאן, מנוחה והמשך מעקב קליני ומעבדתי.
החמרה במצב האקנה בעת תחילת טפול ברואקוטאן.
נראה שלעתים קרובות מופיעה החמרה במצב האקנה בתחילת טפול ברואקוטאן אם הטפול ניתן במנה המלאה של 1 מ”ג לק”ג. יש הנותנים מינון נמוך יותר בתחילת הטפול או אף לחלק ניכר מהטפול כדי להימנע מהחמרה אפשרית זו ומתופעות הלוואי של רואקוטאן. במקרים של מתן מינון נמוך יותר יש צורך להאריך הקורס הטפולי כדי להגיע למנה מצטברת מלאה כדי להימנע מחזרות תכופות יותר של האקנה לאחר השלמת הקורס הטפולי.
ניתן לתת מינון נמוך (10- 20 מ”ג ליום) לתקופה קצרה כדי להביא לשיפור מהיר בלי תופעות לוואי (לדוגמה, להוריד אקנה מודלק לפני חתונה). דרך זו אפשרית במקרים בהם נדרש שיפור מהיר ללא סיכון של תופעות לוואי. מובן שהאקנה חוזר מיד לאחר הפסקת הטפול ואף השיפור הינו בדרך כלל חלקי.
רואקוטאן והורמונים
ידוע שהתגובות לטפול ברואקוטאן פחות טובות בעת הפרעות הורמונאליות. רואקוטאן פועל גם בחולות עם הפרעות הורמונאליות אלא שבמקרים אלו התגובה איטית יותר, אחוז המגיבות נמוך יותר ומעבר לכך, אחוזי התפרצות חוזרת של האקנה לאחר גמר טפול גבוהים הרבה יותר.
ההשפעה של רואקוטאן על ריפוי העור
קיימות דעות שרואקוטאן עלול לשנות את תגובת הריפוי של העור, לאחר טיפול ברואקוטאן נצפו רפוי איטי יותר של העור ואף יותר נטייה ליצירת צלקות.
מקובל שלא לבצע קלופי עור או פרוצדורת ניתוחיות בפנים בתקופת הטפול ברואקוטאן או בשנה שלאחר טפול בו. אין דעה אחידה לגבי משך התקופה. יש פלסטיקאים הממליצים לא לבצע קלופי עור או טפולים דומים אף למשך שנתיים בעקבות טפול ברואקוטאן.
במהלך הטפול ברואקוטאן יש עליה ב”שבירות העור” ולכן במהלך הטפול מומלץ להימנע מהסרת שערות בשעווה בפנים או טפולים אחרים בפנים על ידי קוסמטיקאיות.
רואקוטאן והריון
משך התקופה המומלצת על ידי יצרניות התרופה להימנעות מכניסה להריון הינו חודש. תקופה זו כוללת אף מקדם בטחון משמעותי שכן כבר 10 ימים עד שבועיים לאחר הפסקת (או השלמת) טפול ברואקוטאן יש ירידה של רמות רואקוטאן חזרה לנורמה.באופן מעשי מומלץ להימנע מכניסה להריון כ 3 חודשים לאחר סיום הטיפול ברואקוטאן.
ההשפעה של כרואקוטאן על העצמות והגדילה
דיווחים על סגירת אפיפיזות בילדים מטפול ברואקוטאן היו רק בחולים שקבלו מנות גדולות של רואקוטאן במשך תקופה ממושכת בשל מחלות אחרות (בדרך כלל איכטיוזות, לא אקנה). בילדים עם אקנה מיסטית שקבלו טפול במינונים כבדים היו דיווחים על היפראוסטוזות. נראה שבמינונים מקובלים (1 מ”ג לק”ג ליום למשך 4 חודשים) אין סכנה בטפול (לא מסגירת אפיפיזות ואף לא מהיווצרות היפראוסטוזות).
עדשות מגע ורואקוטאן
רואקוטאן גורם ליובש ניכר בריריות. התשלובת של גירוי על ידי עדשות מגע עם יובש כזה בעיניים עלולה לגרום לפגיעה בקרנית.
מומלץ להסיר עדשות תוך טפול ברואקוטאן אולם לא תמיד הדבר הכרחי. ניתן להשתמש בדמעות מלאכותיות (טפול בטיפות LYTEARS ביום ובמשחת DURA TEAR בלילה ) ולקיים מעקב זהיר ורק במקרה של תלונות לעבור למשקפיים.
כמה קורסים של רואקוטאן מותר לתת?
ניתן לתת קורסים חוזרים של רואקוטאן, כפי שנדרש. מתן קורסים חוזרים (שני או שלישי) לא מלווה בדרך כלל בבעיה מיוחדת. במתן קורסים חוזרים סמוכים זה לזה כדאי לשקול בצוע צילומי עמוד שדרה.
האם יש גישות אחרות למתן רואקוטאן ??
במקרים מיוחדים יש כיום גישות מיוחדות למתן רואקוטאן:
בחולות מבוגרות עם אקנה או רוזציאה עקשנים ניתן לנסות מתן רואקוטאן, 20 מ”ג ליום , פעמיים בשבוע למשך תקופה ארוכה במקרים אלו מומלץ לבצע בקורת בדיקות דם פעם בחודשיים בלבד.
אפשרות אחרת הינה מתן במינון נמוך (10 עד 20 מ”ג ליום) לתקופה קצרה או ארוכה (שוב, שלא כדי להשיג רפוי פרמננטי). מומחה למחלות עור ואקנה אנגלי בשם CUNLIFFE נותן לחולות אלו רואקוטאן במשך שבוע בכל חודש במינון של 1 מ”ג לק”ג למשך תקופה ממושכת.
בחולים צעירים שבהם יש חזרת האקנה לאחר קורס מלא ברואקוטאן ניתן לשלוט באקנה בטפול ברואקוטאן במינון נמוך. ניתן לתת מנת אחזקה של 10 מ”ג ליום פעמיים עד שלוש בשבוע למשך תקופה ארוכה.
תופעות לוואי מיוחדות בטפול ברואקוטאן:
קיימות גם מספר תופעות לוואי חריגות ונדירות יותר בזמן הטיפול ברואקוטאן.
הופעות מורסות בשדיים בחולות המוכרות כסובלות ממחלה פוליציסטית של השדיים. תופעות אלו מופיעות במקביל להחמרת האקנה בפנים המופיעה לעתים בשבועות הראשונים לטפול.
יובש ודלקת של הרירית בפתח הפין (ב- MEATUS) היכולים לגרום להפרעה ניכרת.
לעתים נגרמת הפרעה במחזור (בעיקר אל וסת) תוך טפול ברואקוטאן. חשוב לזכור אפשרות לתופעת לוואי זו ולא להסיק מכך מיד שהחולה בהריון.
אילו מקרים מחייבים הפסקת טפול ברואקוטאן?
דיכאון שמופיע מיד לאחר התחלת טפול, עליות חריגות של טריגליצרידים (מעבר ל- 500), יתר לחץ תוך גלגלתי.
במקרים קשים של CHEILITIS או דלקת סביב שפתיים מהרואקוטן ניתן לטפל במשמנים עם אנטיביוטיקה. במקרים אלו מומלץ לבצע תרבית חיידקית ולתת במקרה הצורך טפול אנטיביוטי מכוון. טפול מתאים יאפשר בדרך כלל השלמת הקורס ברואקוטאן.
מהן ההתוויות כיום לרואקוטאן:
חשוב לציין שמשרד הבריאות הישראלי מאשר מתן רואקוטאן אך ורק למקרים של אקנה ציסטית קשה. האינדיקציות הורחבו כיום מאוד. מובן שהוא ניתן לאקנה ציסטי או אקנה קונגלובטה. מעבר לכך, יש הנותנים אותו כיום אף לאקנה בחומרה בינונית הנזקק לטפול ומתמשך מעבר לתקופה של מספר חודשים.
מאמר אורח: ד״ר אהוד ורנר, מומחה למחלות עור.