האם יש קשר בין תזונה לאקנה (פצעי בגרות) ?
תפקיד התזונה בהתפתחות של אקנה וולגריס (פצעי בגרות) היה שנים רבות שנוי במחלוקת.
לאורך השנים, מחקרים רבים ניסו לעמוד על הקשר בין תזונה לאקנה, אולם התוצאות אינן חד משמעיות. לצד מחקרים שמצאו קשר חיובי בין צריכת מוצרי חלב להיווצרות אקנה קיימים לא מעט מחקרים המפריכים הימצאותו של קשר זה. חלק מהמחקרים מצאו קשר בין אכילת שוקולד לאקנה ואילו אחרים כמו מחקרו של פולטון (Fulton) לאמצוא קשר בין צריכת שוקולד לבין התפתחות אקנה. מן הראוי לציין כי במחקר של פולטון התגלו אי אילו פגמים אפידמיולוגים המערערים ולא במעט את ממצאי המחקר.
מחקרים הקושרים בין דיאטה ותזונה לאקנה:
מחקר שנערך בקרב 44 מתבגרים מלזיים הסובלים מאקנה דלקתי בגילאי 18-30, ניסה לקבוע את הקשר בין גורמים תזונתיים להתפתחות אקנה וולגריס. הנבדקים נתבקשו בין היתר לדווח על היסטוריה משפחתית ועל דפוסי תזונה באמצעות שאלונים. חומרת האקנה הוערכה ע”י רופאי עור. תוצאות המחקר הראו שקבוצת הנבדקים עם אקנה יותר קשה דווחה על תדירות צריכת מוצרי חלב, גלידות ומוצרים עם ערך גליקמי גבוה (מתוקים,קמח לבן) גבוהה משמעותית לעומת קבוצת הביקורת.
קשר ברור בין מוצרי חלב, מתוקים קמח לבן ואקנה:
בשנים האחרונות נערמו מספר רב של מחקרים שהתמקדו בתזונה כאחד מהגורמים הבסיסיים לאקנה וולגריס ובדקו את ההשפעות של מוצרי חלב, פחמימות ומזונות המגבירים את כמות הגלוקוז בדם. באופן כללי ניתן לומר כי קיימת תמיכה, אם כי אינה גורפת, בהשערה לפיה מה שאנו מכניסים לגופנו אכן משפיע על מצב עורנו. מידע אודות הקשר בין תזונה להיווצרות אקנה משמש ככלי התמודדות נוסף עם התופעה במטרה לעודד שיפור מצב החולים מעבר לטיפול הרפואי הקונבנציונלי.
אחד המחקרים שבוצע על כ 3000 נחקרים מצא שדיאטה מסוג South Beach
המבוססת על אוכל עשיר בחלבונים וירקות הימנעות מקמח לבן הביאה להטבה ניכרת ברוב הסובלים מאקנה.
המחקר האחרון שנערך בנושא – ניסה לבדוק שוב לבדוק את האפקט התזונתי של מוצרים בעלי מקדם גליקמי גבוה ומוצרי חלב על התפתחות תופעת האקנה. ההנחה של החוקירם היתה שהשפעת התזונה על היווצרות אקנה תלויה בהגדלת רמות האינסולין והגלוקוז בדם כתוצאה מצריכת מזנות מסוימים – המכונים בשפה המקצועית מזונות בעלי עומס גליקמי. ההשערה היא כי מזונות בעלי ערך גליצמי גבוה , בעיקר לחם ועוגות העשויים מקמח לבן ומוצרי חלב עשויים לעודד את התפרצות המחלה.
החוקרים מצאו קיום קשר חיובי בין עומס גליקמי תזונתי ותדירות צריכת מוצרי חלב לבין היווצרות אקנה Acne Vulgaris.
עם הירידה באחוז העומס הגליקמי (אכילה של סוכרים, פחמימות בעיקר מקמח לבן ומוצרי חלב) חלה ירידה ברמת הסיכון להיווצרות המחלה.
התאמת התזונה באנשים הנוטים לאקנה:
לסיכום ניתן לומר כי מזון בעל מדד גליקמי נמוך ודיאטה עתירת חלבונים נמצאו יעילים בשיפור סימפטומים של אקנה וולגריס.