האם דיאטה ותזונה גורמים לאקנה?
עבודת מחקר שנערכה בשבטים פרימיטיביים בדרום מזרח אסיה הראתה שבני נוער הניזונים על התזונה הבסיסית של בשר וגרעינים המלוקטים בטבע כמעט ואינם לוקים באקנה. נראה שסוכר, קמח לבן וחלב פרה הם בין הגורמים שיכולים להחמיר את האקנה. ידוע שמלח מכיל כמויות קטנות של יוד. מאחר שיוד הוא אחד הגורמים הידועים להחרפה באקנה ישי הטוענים שכדאי להפחית באכילה של מאכלים מלוחים במיוחד.
איזה מאכלים מומלץ להפחית כאשר יש אקנה?
מומלץ להפחית: אוכל המכיל הרבה סוכר, עוגות, ממתקים וגלידות. ובעיקר מאפים המבוססים על קמח לבן כמו עוגיות , לחם לבן, חלות מתוקות.
מומלץ להפחית: משקאות ממותקים, קולה ומיצי פירות. מומלץ לעבור לשתיית מים, תה צמחי ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים.
מומלץ להפחית: אכילה של פיצוחים. הפיצוחים מכילים גם כמות גדולה של שומן בנוסף לכמות גדולה של מלח.
מומלץ להפחית: שתייה של חלב פרה. ידוע שבדמם של הפרות, המעניקות לנו את החלב, ישנן כמויות גדולות של הורמונים. רובן של פרות אלו, בהריון בזמן החליבה. כפי שידוע חלב של פרה בהריון, מכיל כמות גדולה של הורמונים מסוג פרוגסטרון שמתפרקים להורמונים מסוג Dihydroxy testosterone – DHT הידועים כמחמירי אקנה.
מחקר על 47 אלף נשים (!!) בארה”ב הראה שלנשים ששתו יותר משתי כוסות חלב לשבוע היה ב 44 אחוזים יותר סיכון ללקות באקנה לעומת נשים ששתו כוס חלב אחת או פחות. לא נמצא הבדל מהותי בין חלב רזה לשומני. חלב סויה לא ממותק יכול להיות תחליף טוב.
נמצא גם שהנשים שדיווחו על אכילת יותר ממנה ליום של גבינת קוטג’, גבינה למריחה מעל 30% שומן ומשקאות על בסיס חלב בהיותם בני נוער – לקו באותה תקופה יותר באקנה . (סיכון של 63 אחוז יותר – לעומת אלו שהפחיתו במאכלים אלו).
מומלץ להמנע: מכמויות גדולות של ויטמין B6 ו B12 . תוספות עם כמויות גדולות של שני הויטמינים אלו הוכחו במקרים מסוימים הגורמים להחרפת האקנה.
מה כן מומלץ לאכול ??
מומלץ לאכול יותר דגים (סלמון, טונה, סרדינים). דגים אלו מכילים חומצות שומן חשובות מסוג Omega-3 ועשויות להועיל גם לעור וגם לבריאות הכללית. המעוניינים יכולים ליטול קפסולות המכילות חומצות אלו (שמן דגים).
מומלץ לשתות הרבה מים. כדאי להתחיל את היום בשתייה של שתי כוסות מים ולהמשיך בשתייה של לפחות 8 כוסות מים נוספות במהלך היום.
האם שוקולד מחמיר אקנה ?
נראה שהקקאו בפני עצמו לא מחמיר אקנה. מה שיכול להחמיר אקנה הם הסוכר והחלב שבתוכו. במידה ותרצו שוקולד כדאי לחפש שוקולד דל סוכר המכיל אחוז גבוה של קקאו (70%).
האם קיים טיפול תזונתי לאקנה הורמונלית בנשים?
לאסטרוגן הנשי יש מספר וריאנטים מולקולריים שחלקם בעלי השפעה מיטיבה וחלקם מזיקים נקראים בפשטות האסטרוגן הטוב והאסטרוגן הרע. עודף של האסטרוגן הרע מעלה מלווה במפר סימנים כולל אקנה הורמונלית. החמרה כאבי בזמן המחזור ועוד. סוג מיוחד של תוספי מזון המופק מירקות ממשפחת המצליבים יכול לעזור לאזן את ההורמונים הנשיים ועל ידי כך עשוי לעזור באקנה הורמונלית. התוספים אלו מכילים חומר פעיל טבעי הנקרא DIM המופק מקייל, ברוקולי, כרבו ניצנים ועלי אלפלפה. מחקרים קליניים רבים הראו שנטילת DIM למספר חודשים, יכול לעזור להפחית את כמות האסטרוגן הרע במחזור ולהעלות את אחוז האסטרוגן הטוב. תוספי ה DIM מופיעים במינונים שונים כאשר המנה המומלצת הוא 250 מ״ג ליום. דרך המתן המומלצת היא בקפסולה צמחונית שנלקחת פעם ליום אחרי האוכל. ניתן גם לפתוח את הקפסולה ולפזר את תוכנה על אוכל. מאחר שה DIM הוא לא הורמון ניתן לקחת אותו גם ביחד עם גלולות. בשילוב טיפול מקומי נכון באקנה ניתן לצפות לתוצאות ראשוניות לאחר כחודש ותוצאות אופטימליות תוך 3-6 חודשים. לרכישה ופרטים נוספים.