רוזציאה- Rosacea : המכונה לעיתים גם אקנה של הגיל המבוגר,שכיחה בעיקר באנשים עם עור בהיר ומופיעה לרוב אחרי גיל 30. בההתחלה יש לרוב אודם על הלחיים, המצח והסנטר.בהמשך החיים יכולים להתפתח באותם אזורים פצעונים קטנים דמויי אקנה ונימיות דם מורחבות Cuprose .
מה הם סימני הרוזציאה?
הסמקה ואודם קבוע של עור הפנים: להרבה מהאנשים עםרוזציאהיש נטייה להסמקת העור. בתחילת המחלה הסומק מופיע ונעלם. בהמשך הוא הופך לאודם קבוע בלחיים, במצח ובסנטר.
קשריות ופצעונים קטנים:
במהלך השנים מופיעים אצל האנשים עם סבוריאה פצעונים אדומים קטנים הדומים לאקנה (פצעי בגרות). בניגוד לעור עם אקנה – לאנשים עם רוזציאה אין קומדונים (נקודות שחורות ולבנות) והפצעונים שלהם בדרך כלל אינם מופיעים על הצוואר הגב או החזה.
הרחבת נימיות דם:
אנשים עם רוזציאה ישנה לרוב הרחבה של נימיות דם בעיקר בלחיים ובסנטר.
סימנים פחות שכיחים:
גירוי בעפעפי העיניים: נקרא גם Ocular Rosacea . מתבטא בתחושת גירוי מתמדת בעפעפיים, הפרשות מימיות ואודם של הלחמית. מקרים קשים מחייבים טיפול רופא עיניים.
תחושת יובש בעור:
צריבה בעור הפנים ותחושה של עור”מתוח”
עיבוי העור הפנים והאף:
במקרים הקשיםc יותר , בעיקר בגברים, עלולים להתפתח עיבוי עור האף עד למצב שנקרא רינופימה Rhinophyma .
התפתחות רוזציאה מחוץ לפנים: במקרים נדירים יופיעו הסימנים גם בצוואר החזה ואפרכסות האוזניים.
מה מחמיר רוזציאה * ??
לחץ נפשי 81%
חומרי קוסמטיקה מסויימים 27%
מזג אוויר חם 75%
תרופות מסויימות 15%
רוח 57%
מחלות אחרות 15%
אימון גופני מאומץ 56%
סוגי פירות 13%
אלכוהול 52%
בשר משומר 10%
אמבטיה חמה 51%
ירקות מסויימים 9%
מזג אוויר קר 46%
מוצרי חלב 8%
אוכל חריף 45%
גורמים אחרים 24%
לחות 44%
משקאות חמים 36%
חום בתוך הביית 41%
* תוצאות מחקר על 1066 חולים עם רוזציאה
הטיפול ברוזציאה
החוק הראשון הוא הימנעות מכל הגורמים המחמירים להלן.
בהמשך קיימים מספר טיפולים שרופא העור יכול להציע:
טיפול מקומי במשחות:
קיימת הנחה שבחלק מהאנשים עם רוצה ישנה תגובה לטפיל הנקרא דמודקס Demodex בישוב בבלוטות החלבה רמוחבות בעור הפנים. טיפול בג’ ל המכיל מטרונידרזול metronidazolיכול להביאלהטבה מסוימת באנשים אלו.
טיפול באנטיביוטיקה:
סוגי אנטיביוטיקה שונים, בעיקר מסוג מינוצקילין יכולים לפגוע בחיידקp acnes בבלוטות החלב והביא להטבהברוזציאה. נראה שההשפעה נוספת של התרופות היא הפחתה בדלקת העור ובאודם. משל הטיפולהמינימאלי בתרופות אלו הוא חודשיים במעקב רופא עור.
טיפול בלייזר או IPL:
לייזרים עם עור חזק ממוקד יכולים להביא לכיווץ כלי הדם המורחבים בעור ועל ידי כך להפחתה באודם העור ובמספר הנימיות המורחבות.
טיפול פוטודינמי:
הטיפול החדשני ביותר לרוזציאה היום הוא הטיפול הפוטודינמי. בטיפול זה נמרח על העור חומר הנקרא ALA. חומר זה נספג באופן סלקטיבי בבלוטות החלב בעור ובנימיות הדם השטחיות. לאחר כשעה העור נחשף למערכת אור כחול (בתדר מיוחד ללא UV) -המפעילה תגובה כימית בעור – הנקראת תגובה פוטודינמית Photodynamic Therapy. מאחר שתגובה זו מתרחשת באופן סלקטיבי בבלוטות החלב, הנימיות הקטנות של העור (ותאים ניזוקי שמש) מתקבלת הטבה מהותית במצב הרוזציאה עם כיווץ בלוטות החלב המורחבות והפחתה בשומניות העור וגודל נימיות הדם המורחבות. היתרון המהותי בטיפול זה שהוא לא מצריך טיפולים יקרים בלייזר, אשפוז או הרדמה. התוצאות הקוסמטיות לרוב מעולות ללא סיכון של כתמי פידמנטאציה או הבהרה בעור לאחר הטיפול.